Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Päivitetty:

07.01.2018 blogi - Kyseenalaistan PEVISAn järkevyyden
26.12.2017 blogi - Mudi tietokannasta poimittua tietoa
17.11.2017 blogi - Oikaisu Mudien FB-palstan tietoihin
07.11.2017 blogi -  Mudi World meting
23.10.2017 blogi  - Kysymyksiä rotujärjestön toimintatavoista?
15.10.2017 Blogi  - Kannattaako kasvattaa?
08.03.2017 Blogi  - PEVISA pois
03.03.2017 Koirat - näyttelyarvosteluja 

22.01.2017 Ajankohtaista


20.12.2016 Blogi
19.12,2016 Joulun toivotus
13.12.2016 Ajankohtaista
21.11.2016 Sivusto avattu

 

 

 

 

 

 

 

x

 

Kasvatustyöni

Olen omistanut mudi rotuisia koiria vuodesta 1982 alkaen ja kasvattanut rotua vuodesta 1987. Kasvatus on ollut pienimuotoista.

Pidän tärkeänä, että tunnen jokaisen koiran, jota käytän kasvatustyössäni. Arvioin itse sen ominaisuudet kaikilta osin. Minulla on ollut tähän mahdollisuus pitämällä koirani pääosin kotona ja osan koiristani olen sijoittanut sukulaisteni ja ystävieni luokse. 

Yhdistelmiä suunnitellessani olen ajatellut miten voin käyttää syntyviä koiria seuraavissa pentueissa. Koko kasvatukseni perustuu jalostuksen jatkamiseen. Kasvatus on minulle harrastus. Pentujen myyminen on ollut vähäistä. Mieluummin olen sijoittanut kasvattini tuttuun hyvään kotiin, kun myynyt tuntemattomiin olosuhteisiin. 

Kasvatuksessani tärkeää ei ole pentujen määrä vaan laatu. Puolet kasvateistani on saavuttanut muotovalion arvon.

Kolmenkymmenen vuoden aikana olen teettänyt  30 pentuetta,  112 pentua, 
siis 1 - 2 pentuetta vuodessa. Lisätietoa löydät KoiraNet-tietokannasta

 

Kasvatukseni perustuu Unkarista hankittuihin alkuperäisiin työkoiriin

Suuri ansio kasvatustyöni onnistumiselle on unkarilaisella, MEOE´n Kultaisella kasvattajapalkinnolla palkitulla ja vuodesta 1974 rotua kasvattaneella, rodun todellisella uranuurtajalla, Zsiros Csaballa, kennel Nyirségfia.  Hän on valinnut, myynyt, hankkinut ja antanut kaikki Unkarista tuomani kantakoirat.  Ilman hänen tukeaan ja antamaansa tietoa, en olisi pystynyt koskaan saavuttamaan tällaisia tuloksia koirillani.  

Toinen suuri vaikuttaja kasvatustyöhöni on ollut edesmennyt Marjatta Jääskeläinen, kennel Kilvan pumi ja komondor kasvattaja. Hän opetti, että tulee hankkia tietoa, luoda suhteet unkarilaisiin kasvattajiin ja opetella rotu, jotta onnistuu jalostuskoirien hankinnassa. Ei tule tyytyä toiseksi parhaaseen vaan pitää hankkia paras.   

Kasvatustyössäni olen pyrkinyt säilyttämään unkarilaisten vanhojen työmudien ominaisuudet, terveyden, pitkäikäisyyden ja alkuperäisen työkoiran luonteen, johon sisältyy kuuliaisuus, leimautuminen omaan reviiriin, sitoutuminen isäntään ja pidättyväisyys vieraita kohtaan. Myös rakenne, ulkomuoto, karvanlaatu ja musta väri kuuluvat näihin ominaisuuksiin.

Olen eniten arvostanut koirieni luonteita ja terveyttä. Useimmat koiristani ja kasvateistani ovat eläneet 14 – 15 vuoden ikään terveinä. Vaikka kasvattini ovat menestyneet näyttelyissä ja kokeissa, koirat on luovutettu kotikoiriksi ilman mitään sitoumuksia tai vaatimuksia.  Kiitos kuuluu kasvattieni omistajille jotka ovat oma-aloitteisesti tuoneet koiransa esiin.

Itse tunnen onnistuneeni, kun yhden koiran aiemmin hankkineet ihmiset tulevat hakemaan toisen ja jopa kolmannen koiransa meiltä.

 

Tiedot kasvatustyöstäni löytyvät KoiraNet-järjestelmästä