Ajankohtaista Komondor Kuvasz Mudi Puli Pumi      
   

   

Kuvasz

Rotumääritelmä
pdf-muodossa

Historia

Tietoa rodusta

Kuvasz on ikivanha vartiokoirarotu, jota on käytetty kotimaassaan Unkarissa ainakin niin kauan kuin magyarit ovat maataan asuttaneet. Kuvaszin olemus ilmaisee samalla kertaa sekä voimaa että jaloutta. Rotu on varsin suurikokoinen olematta silti raskas.

Kuvaszin alkuperäinen tehtävä lamojen suojelu- ja vartiokoirana on vaatinut sitä liikkumaan paljon, joten sen tulee pystyä tanäkin päivänä ravaamaan 20-30km rasittumatta. Tällainen suoritus vaatii koiralta tervettä rakennetta.

Karvapeite on valkeaa, lujaa, karkeahkoa sekä laineikasta, se muodostaa harjuja hapsuja ja pyörteitä. Päässä, korvissa ja raajoissa karva on lyhyttä ihonmyötäistä, rungossa keskipitkä, hännässä ja raajoissa tulee olla pitkän karvan muodostamat hapsut. Koiralla tulee olla voimakas musta pigmentti. Kuvaszilla on hyvin jalo pää. Otsapenger on vähäinen, korvat ovat korkealle kiinnittyneet, tylpän kolmion muotoiset ja laskeutuvat

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on jättänyt siihen vartiokoiran vaistot ja niitä ei ole omistajan viisasta ryhtyä voimistamaan.

Omaa perhettään kohtaan kuvasz on ehdottoman luotettava ja oikein opetettuna se on vieraita kohtaan kohteliaan välinpitämätön.

Kuvasz sopii parhaiten omakotitalojen ja maalaistalojen koiraksi, lisäksi se vaatii omistajaltaan aikaa opettaa se yhteiskuntakelpoiseksi.

Kuvaszilla, kuten muillakin suurikokoisilla roduilla, esiintyy lonkkanivelen kasvuhäiriötä eli dysplasiaa. Pentua hankittaessa tulisi varmistaa sen vanhempien terveys.

 
Päivitetty 21.11.2016 .
Copyright  .
.
.