Ajankohtaista Komondor Kuvasz Mudi Puli Pumi      
   

   

Komondor

Rotumääritelmä
pdf-muodossa

Historiaa

 

Tietoa rodusta

Komondor herättää aina huomiota. Se on unkarilaisista paimenkoirista kookkain ja myös voimakkain. Silti sen tulee pystyä liikkumaan kevyesti ja joustavasti.

Rodun alkuperäinen tehtävä on ollut karja- ja lammaslaumojen vartiointi ja suojelu. Nykyaikana se on siirtynyt maalaistalojen ja omakotitalojen vahdiksi ja seurakoiraksi. Se viihtyy ulkona, mutta tarvitsee kuivan ympäristön jotta turkki ei olisi jatkuvasti kostea.

Se on ehdottoman uskollinen omalle väelleen ja suhtautuu varauksellisesti vieraisiin. Alkuperäiset vartiointi ja suojeluvaistot ovat silti tallella ja se tulee huomioida opetuksessa, jotta komondor pysyy kaikissa tilanteissa hallinnassa.

Komondorin karvapeite on pitkä, helposti huopaantuva ja väriltään valkoinen. Turkkia ei harjata vaan avataan käsin leveämmiksi tai kapeammiksi liuskoiksi tai naruiksi, samalla poistetaan turkkiin tarttuneet roskat. Mikäli turkki jätetään hoitamatta se huopaantuu muodottomaksi ja hengittämättömäksi panssariksi.

Rotu on varsin hidas kehitykseltään ollen valmis vasta 3-4 vuotiaana.

Mikäli ajatellaan komodorista nykyaikaista näyttelykoiraa, tulee muistaa tämän mahtavan turkin vaatima työmäärä, jonka se vaatii ollakseen puhdas ja hyvinhoidetun näköinen.

Säkäkorkeus urokset n. 75cm, nartut n. 65cm.

 

 
Päivitetty 21.11.2016 .
Copyright  .
.
.