Ajankohtaista Komondor Kuvasz Mudi Puli Pumi      
   

   

Pumi

Rotumääritelmä
pdf-muodossa

Historia

Tietoa rodusta

Pumi on Suomessa yleisin unkarilaisista paimenkoirista. Rodun ensimmäiset yksilöt on tuotettu maahamme 1972.

Rakenteeltaan pumi on neliömäinen, keskikokoinen, ulkonäöltään terrierimäinen. Karvapeite on karkeahkoa, kihartuvaa, 4-7cm pitkää. Väriltään pumi on useimmiten erisävyinen harmaa, myös musta, valkoinen ja kermanväri on hyväksyttyjä ja yleisiä värejä. Koiran tulee olla kauttaaltaan samanvärinen sillä tulee olla tummat silmät ja musta tai tumman harmaa pigmentti. Ruskeaa pigmenttiä ei rotumääritelmä hyväksy.

Pää ja korvat antavat pumille sen persoonallisen ilmeen. Korvien tulee olla pystyt, kärjistään taipuneet ja niissä tulee olla hapsut.

Pumi on luonteeltaan paimenkoira sekä huolellinen alueensa vartija. Se ilmoittaa äänekkäästi kaikesta epätavallisesta, mikäli sitä ei ole opetettu milloin saa haukkua. Opettaminen vaatii vain johdonmukaisuutta.

Pumi rakastaa omaa perhettään ja on kotioloissa, tuttujen ympäröimänä seurallinen ja iloinen kaveri. Vieraat saattavat saada pumin hieman pidättyväiseksi ennen kuin se tutustuu tulijaan.

Koska rotu on alunperin kehitetty paimennus- ja vahtikoiraksi, se on säilyttänyt työhalunsa ja sille tulisi tarjota tekemistä esimerkiksi ulkoilun, tottelevaisuuskoulutuksen, agilityharjoitusten ym. muodossa

 
Päivitetty 23.11.2016 .
Copyright  .
.
.