Ajankohtaista Komondor Kuvasz Mudi Puli Pumi      
   

   

Mudi

Rotumääritelmä
pdf-muodossa

Historia

Tietoa rodusta

Mudi on unkarilainen paimenkoirarotu, jota käytetään kotimaassaan maalaistalojen yleiskoirana. Paimentamisen lisäksi, se vartioi pihaa, tappaa rotat ja käy isäntänsä kanssa metsästämässä.

Rotu on harvinainen kotimaassaan ja lähes tuntematon kotimaansa ulkopuolella.

Suomeen ensimmäiset mudit on tuotu 1976 ja täällä se sopii alkuperäisten työtehtäviensä lisäksi monipuoliseksi harrastuskoiraksi; palvelus- ja pelastuskoiraharrastukseen sekä TO-KO- ja agilitykilpailuihin. Mudia on käytetty myös jäljittämään haavoittuneita hirvieläimiä sekä noutavana koirana lintujahdissa.

Mudi on vaatimaton ulkonäöltään ja sen turkki on kihara tai laineikas, sään kestävä eikä sitä tarvitse erikoisemmin hoitaa, kunhan karvanlähdön aikaan kampaa tai karstaa irtokarvat pois.

Luonne ja kasvatus 

Alkuperäisessä ympäristössään Mudin ei kuulunut kuunnella ja seurata muita kun isäntäänsä. Sen tuli olla pidättyväinen ja epäluuloinen kaikkea vierasta kohtaan.  Se ei saanut poistua omalta reviiriltään yksin.  Kyläyhteisössä ei suvaittu irrallaan juoksevia, muita häiritseviä koiria.

Mudi vaatii pentuna sosiaalistamista.  

Mudi on jalostettu karuissa oloissa työkoiraksi. 

Aikuinen koira ei ole saanut antaa periksi ilkeällekään pässille, vaan jos eläin puski sitä, sen kuului suuttua ja laittaa eläin ojennukseen.  Sen vuoksi mikäli mudia härnätään tai muuten suututetaan asiattomasti se saattaa käyttää koviakin otteita.  Eli mudille ei sovi härnäysleikit. 

Mudi kestää kovaakin käsittelyä jumaloimaltaan isännältä / emännältä, mutta se vaatii oikeudenmukaisuutta.  Mikäli se ei ymmärrä rankaisun syytä se saattaa menettää luottamuksensa ihmiseen. 

Johdonmukaisuus koulutuksessa, sille esitetyissä vaatimuksissa ja käytöksessä sitä kohtaan tekevät mudista helposti hallittavan. Se leimautuu vahvasti omaan reviiriinsä ja puolustaa sitä rohkeasti, samoin se kiintyy omaan perheeseensä. 

Mudi elää normaalisti noin 12 - 14 vuotta vanhaksi.

Mudi saa olla kooltaan 37 – 47cm korkea, joka rotumääritelmän mukainen säkäkorkeus, väriltään yleisimmin musta, muut rotumääritelmän hyväksymät värit ovat ruskea, sinisenharmaa, valkoinen, kellanruskea ja sinimerle (blue merle). Aina yksivärinen.

Luonteeltaan mudi on tyypillinen paimenkoira joka haluaa elää ja olla isäntänsä läheisyydessä. Aktiivisena työkoirana sillä on oltava puuhaa, muuten se keksii itse tekemistä, joka ei välttämättä ole isäntäväelle mieluista. Älykkäänä koirana se oppii helposti niin hyvät, kuin ei toivotut tavat.  Pennun hankkijan tulee huomioida pentunsa nokkeluus ja pystyä olemaan johdonmukainen sen opettamisessa.

Suomessa on n. 150 yksilön mudikanta, joka on tähän astisen kokemuksen mukaan  ollut melko terveitä

 
Päivitetty 21.11.2016 .
Copyright  .
.
.