Ajankohtaista Komondor Kuvasz Mudi Puli Pumi      
   

   

Pumi

Rotumääritelmä
pdf-muodossa

Alkuperä

Kumaaniheimojen saapuessa Pannonian tasangolle oli heillä mukanaan suuria valkoisia koiria vartioimassa laumoja ja omaisuutta ja pieniä vahvaturkkisia koiria ajamassa eläimiä. Näitä karjaa ajavia koiria he kutsuivat puliksi.

Sana PULI tarkoittaa alkuperäisessä merkityksessä pientä paimentavaa koiraa. Pulia on kasvatettu ennen kaikkea työkoiraksi ja sen ulkomuodolle ei ole asetettu juuri vaatimuksia; luonteenpiirteistä oli tärkeitä: oppivaisuus, tottelevaisuus, kestävyys ja nopeus sekä työhalukkuus, ne ominaisuudet ovat säilyneet kautta vuosisatojen.

Ulkonäöltään alkuperäinen puli on ollut hyvin epäyhtenäinen riippuen paikkakunnasta ja käyttötarkoituksesta.

1600-1700 hankittiin Unkariin jalostuskarjaa Länsi-Euroopasta ja samoin vietiin karjaa muualle. Karja kuljetettiin ajamalla koirien avulla. Silloiseen pulikantaan sekoittui näin muita keskieurooppalaisia paimentavia koiria. Paimenet eivät juuri välittäneet koiriensa ulkonäöstä, kunhan se oli tehtävänsä sopiva.

1800-luvulla luonnontieteilijät kiinnostuivat unkarilaisista paimentavista koirista ja alkoivat tutkia niitä. Tutkijat jakoivat tapaamansa paimenkoira-aineiston - pulin eri variaatiot - kolmeksi roduksi, joille laadittiin rotumääritelmät.

  • nyöriturkkinen koira tunnetaan PULIna

  • terrierimäinen koira tunnetaan PUMIna

  • pystykorvainen, lyhytkarvaisin koira tunnetaan MUDIna

Ensimmäiset rotumääritelmät näille roduille julkaistiin 1900-luvun alussa. Suunnitelmallinen puminjalostus Unkarissa alkoi 1920-luvun alussa, silloisessa poliisikoirakoulussa. Ensimmäiset pumit osallistuivat näyttelyyn elokuussa 1923. Silloin, kuten nykyäänkin, vain kourallinen harrastajia kasvatti rotua. FCI hyväksyi virallisen rotumääritelmän pumille 1936. Pumin tieteellinen nimi on latinaksi: Canis familiaris ovilis villosus terrarius; missä sana ovilis tarkoittaa paimentavaa, villosus - karvaista ja terrarius terrierityyppiä. Nimen on antanut Dr. Anghi Csaba, joka on kirjoittanut ensimmäisen FCI.n hyväksymän rotumääritelmän pumille.

Unkarissa pumi on edelleen maalaisten koira, joka on melko tuntematon rotu kaupunkilaisille. Pumia käytetään paimentamaan ja kokoamaan eläinlaumoja, pysäyttävänä koirana villisikajahdissa. Rottien ym. jyrsijöiden hävittämiseen ja pihan vahtimiseen.

Rotua ei tunneta juuri kotimaansa ulkopuolella, yksittäisiä koiria tavataan Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Suomeen ensimmäiset pumit tuotettiin 1973

 
Päivitetty 23.11.2016 .
Copyright  .
.
.